Needforspeed
Photo by Glen Wheeler on Unsplash

Website performance

Content is king en de koning mag je niet laten wachten.


Een snelle website is belangrijk voor je bezoekers! Dat mag inmiddels wel voor iedereen duidelijk zijn. Om die reden is het ook belangrijk voor de zoekmachines.

Als je bovendien al veel bezoekers hebt dan kosten performance problemen je server resources en dat kost geld.

Er is echt al heel veel geschreven over website performance en hoe belangrijk dit voor je website bezoekers is. Doe daar vooral je voordeel mee maar begin eerst met het stellen van de juiste vragen:

 • Hoe snel moet jouw site minimaal zijn?
  Want moet jouw site net zo snel zijn als speed.net?
  Of alleen maar sneller dan die van de concurrenten?
 • Wat is er (nog) voor nodig om die snelheid te halen?
 • Wat gaat er al goed op je site en wat gaat er mis?

Test de performance van je website!

Een antwoord op de bovenstaande vragen kun je vinden door te testen. Test, test, test! Ja, test! Test je eigen site, test de sites die je als voorbeeld ziet en test sites van vergelijkbare organisaties of concurrenten.

Wij gebruiken hiervoor bijvoorbeeld Google Lighthouse (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights), GTMetrix (https://gtmetrix.com/) en Yellow Lab Tools (https://yellowlab.tools/).

Hoe snel zijn je voorbeeld websites? Hoe snel zijn de sites van concurrenten?

Moet jouw site nog sneller zijn? Dan kun je aan de hand van de verschillende testen zien wat je beter moet doen.

Performance budget

Je kunt aan de hand van de antwoorden die je vind op bovenstaande vragen ook een “performance budget” opstellen. Dat wil zeggen dat je bepaald hoeveel resources één pagina maximaal mag opvragen zodat je de gewenste snelheid kunt halen. Resources kunnen in dit verband van alles zijn. De grootste boosdoeners als het om performance gaat zijn meestal plaatjes en foto’s, scripts en fonts. Als die veel resources kosten dan kun je vragen wat je kunt weglaten.

Heb je leuke “deel dit op alle sociale netwerken” functies? Heroverweeg die als je het performance budget serieus neemt. Vaak is veel van de onderliggende code overbodig en dient deze niet jouw website maar die van sociale netwerken.

Gebruik je teveel fonts? Vraag je ontwerper om advies. Fonts laden kosten veel tijd.

Beelden spreken meer dan woorden!

We gebruiken beelden graag! Maar als het gaat om performance zijn ze vaak funest omdat ze onnodig groot en zo van een camera op sites worden gezet. Plaatjes moet je niet alleen op de juiste resolutie en in het juiste formaat op je pagina zetten, het heeft echt zin om ze te optimaliseren met bijvoorbeeld Compressor.io (https://compressor.io/). Is dat voor jouw webredacteuren te veel werk? Dan zijn er natuurlijk gereedschappen om dit makkelijker te maken.

Wij hebben precies om die reden voor Joomla “PWT Image” (https://extensions.perfectwebteam.com/pwt-image) gebouwd. Wij hebben hier nu ook een integratie met ImageKit.io https://imagekit.io/ voor gemaakt zodat plaatjes niet alleen in de juiste resolutie geplaatst worden maar ook meteen geoptimaliseerd en het snelst mogelijk geladen kunnen worden.

Te veel aandachtspunten?

Op basis van goede tests kun je makkelijk de belangrijkste aandachtspunten voor je website boven water halen.

Als je al die testresultaten niet snapt haal er dan iemand bij die er ervaring mee heeft en weet hoe die resultaten zo te verbeteren zijn dat je de gewenste snelheid haalt. Denk dan ook eens aan een performance budget voor je website. Dat helpt betere keuzes te maken om de snelheid te waarborgen.

Kunnen wij je helpen met de perfomance van jouw website?

Wij testen en lossen de knelpunten op!


 • Blijf ook op de hoogte via social media:

 • Funx bckgrnd
  Funx awards

  Stemtool FunX Music Awards

  "De FunX Music Awards zijn de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen voor jongeren." De luisteraars en fans bepalen wie de winnaars zijn. Met een strakke deadline mochten wij daarvoor de stemtool bouwen.

 • Cvm bg

  Centrum voor Mindfulness platform online!

  Het Centrum voor Mindfulness wil bijdragen aan de kwaliteit van leven en werken, opvoeding, onderwijs en gezondheid door de integratie van mindfulness in alle onderdelen van de samenleving.

  Met CVM | Mindful Leven, een sociaal platform dat inspireert en verbindt is het Centrum voor Mindfulness ook online zeer toegankelijk voor inspiratie en verbinding.

 • Parcls back
  Parcls devices

  Klantenportaal Parcls.com

  Parcls is dé duurzame en persoonlijke buurtpakketservice in Amsterdam waar consumenten hun pakketten kunnen opslaan, afhalen, retourneren en zero emissie thuis kunnen laten bezorgen. In deze nieuwe versie van de website maar vooral het verbeterde dashboard en klantenportaal hebben wij gebruik gemaakt van het Craft CMS.

 • A Christmas Carol

  Een digitale kerstkaart ontwikkelen - A Christmas Carol

  Soms wil je gewoon iets moois en leuks maken! Vooral tijdens de donkere dagen voor kerst! Zo ontstond het idee voor onze digitale kerstkaart "Het verhaal van Ebenezer Scroll - A Christmas Carol".

 • His back
  HIS devices

  Huis in Spanje kopen? Huizeninspanje.nl!

  Huizeninspanje.nl is dé website voor kopen, verkopen en tips voor de Spaanse huizenmarkt. Wij helpen Rinus en Roy van Huizeninspanje.nl al zo lang als wij bestaan met hun website. Het was nu tijd voor een nieuwe en compleet verbeterde versie van de website. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van het Craft CMS.

 • Pf bg
  Patientenfederatie device

  Joomla website & Elasticsearch voor Patiëntenfederatie Nederland

  "Mensen helpen om zelfverzekerd hun weg te vinden in gezondheid en zorg." Die gedachte ligt ten grondslag aan de nieuwe website van Patiëntenfederatie Nederland. Wij mochten de site ontwerpen en bouwen, in Joomla!

 • Roc header background
  Roc devices

  ROC Nijmegen project nieuwe website

  ROC Nijmegen is een regionale school voor beroepsonderwijs met 10.000 studenten en 950 medewerkers op moderne locaties in Nijmegen en Boxmeer. De website was toe aan vernieuwing: Een mooi project voor Perfect Web Team!

 • Npoluister header
  Npoluister

  Craft CMS website NPO Luister

  De Nederlandse Publieke Omroep lanceert voor alle podcast- en radioliefhebbers het nieuwe audioplatform NPO Luister. Ter promotie van deze app mochten wij de technische realisatie van de ondersteunende website in Craft verzorgen.

 • Ggnet bg
  Ggnet devices

  GGNet.nl - Waar kunnen we u mee helpen?

  GGNet.nl is specialist voor mensen met psychische problemen en hun naasten. Wij mochten helpen met de architectuur, opzet en opbouw en de gebruikersvriendelijkheid van de nieuwe webportal.

 • Nporadio1
  Nporadio1

  NPO Radio 1: Nieuwe (Joomla!)website

  NPO Radio 1 is de nieuws- en sportzender. De grootste van Nederland met zo’n 2,5 miljoen luisteraars per week. Wij mochten de nieuwe website ontwerpen en realiseren!

 • Funxawards
  Funx

  Nieuwe responsive website NPO Funx

  NPO FunX is het publieke urban radiostation met een diversiteit aan muziekstijlen, waaronder r&b, hiphop en dance. De website van radiozender FunX van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) was na ruim zes jaar toe aan een grondige vernieuwing.

 • Anwb
  Anwb v2

  Nieuwe Joomla! website voor ANWB Golf

  ANWB Golf is de grootste én actiefste (digitale) golfclub van Nederland. Met inmiddels meer dan 30.000 leden heeft ANWB Golf een prominente rol binnen de totale Nederlandse golfwereld ingenomen en het ledenaantal is nog altijd groeiende. Wij hadden al eerder de Joomla website gemaakt en mochten deze nu vernieuwen.

 • Leergelddenhaag
  Leergelddenhaag

  FileMaker koppeling en optimalisatie Leergeld Den Haag

  Stichting Leergeld Den Haag heeft als doel om Haagse kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen te helpen deel te nemen aan sociale activiteiten, zodat zij volwaardig kunnen participeren in deze samenleving. Wij werden gevraagd om de website te optimaliseren en een koppeling te ontwikkelen tussen RSForm!Pro en FileMaker.