Funxawards
Funx

Nieuwe responsive website NPO Funx

NPO FunX is het publieke urban radiostation met een diversiteit aan muziekstijlen, waaronder r&b, hiphop en dance. De website van radiozender FunX van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) was na ruim zes jaar toe aan een grondige vernieuwing.


De achtergrond

De website van radiozender FunX was verouderd en de lay-out moest flink op de schop. Het uiterlijk van de website moest beter aansluiten bij doelgroep van de radiozender en meer “radio” uitstralen.

Voor een efficiënte workflow was tevens een koppeling met de NPO radio applicaties Radiomanager en Radiobox nodig.

Gezien het feit dat ruim de helft van de bezoekers de website via mobiel en tablet bezoekt was het bovendien noodzakelijk dat de website responsive werd.

Strategie

In meerdere interactieve sessies hebben we samen met de betrokkenen van NPO FunX, wensen , eisen en het gebruik en bezoek van de huidige website in kaart gebracht. Dit hebben wij vervolgens vertaald in klikbare wireframes voor de gehele website.

Hierbij is de contentstructuur vereenvoudigd en teruggebracht tot drie overzichtelijke niveaus, ondanks dat de nieuwe website meer content dan voorheen bevat. Vervolgens heeft de grafische afdeling van de NPO aan de hand van de wireframes het ontwerp voor de website gemaakt.

Het ontwerp hebben wij omgezet in een werkend Joomla template met “mobile first”, toegankelijkheid en snelheid als uitgangspunten.

Maatwerk

Voor het functionele deel is Joomla uitgebreid met diverse maatwerk extensies om de workflow en het beheer verder te vereenvoudigen en te koppelen met externe systemen.

De belangrijkste hiervan is de koppeling met Radiobox waarmee de informatie over de programmering, DJ’s, uitzendingen, fragmenten en playlist continue in de site geïmporteerd wordt. Zo worden geknipte fragmenten in Radiomanager direct zichtbaar op de website zonder tussenkomst van webredacteuren. In Joomla kan de informatie uit Radiobox waar nodig verder aangevuld en beheerd worden.

Usertesting

Nadat de eerste opzet voor de website gereed was zijn er twee dagen georganiseerd waarbij luisteraars van NPO FunX zijn uitgenodigd om de site te testen en te voorzien van feedback. Door het volgen van verschillende scenarios konden wij analyseren of de website werkte zoals verwacht en de content op logische en vindbare locaties stond. Aan de hand hiervan is de site verder geoptimaliseerd.

Het resultaat

De compleet vernieuwde website van NPO FunX is goed ontvangen door de luisteraars en gebruikers van de website. De website is veel visueler geworden, sluit beter op de doelgroep aan en straalt veel meer radio uit. “Nu weet ik ook hoe jullie er uitzien” is een veelgehoorde opmerking.

Prijswinnend project

De website van FunX.nl is bovendien tijdens de internationale Joomla-conferentie "J and Beyond" in de prijzen gevallen als beste Joomla "non-Corporate Web Sites".

funx joscar

CMS

Onze diensten

Bezoek de website

Screenshot FunX
Waar kunnen wij jou mee helpen?

Meerdere afdelingen of belanghebbenden? Uitgebreide wensen en eisen? Werken in sprints? Een harde deadline en strak budget? Wij horen het graag!