Expert sessie joomla templating
Blog

Expert Sessie Joomla! Templating

Op 6 februari 2015 gaven we de Joomla Templating Expert Sessie. We presenteerde verschillende ‘bouwstenen’ die je voor een Joomla-template kunt gebruiken. Deze sessie ging over het bouwen van een modulair template dat je makkelijk kunt hergebruiken.


Op vrijdagmiddag 6 februari organiseerden Perfect Web Team en Yireo de tweede Expert Sessie. Het thema van deze sessie was Joomla Templating met presentaties van Hans Kuipers, Jisse Reitsma en Sander Potjer. Periodiek organiseren wij expert sessies op het gebied van Joomla, Magento en webdesign. Door de techneuten en voor de techneuten.

Expert Sessie - Joomla Templating

Wat bespraken we?

Je hebt Joomla-templates in veel vormen en maten. Bij Perfect Web Team merken we dat een template voor iedere nieuwe site toch weer iets anders moet kunnen. Het is niet eenvoudig om met één template al je klanten tevreden te houden.

Trage templates die alles kunnen
Veel van de templates die je voor Joomla kunt kopen houden alle opties open. Deze templates (van bijvoorbeeld Yootheme of Rockettheme) zijn erg divers. Ze kunnen eigenlijk alles. Maar ze zorgen er helaas vaak voor dat je site traag wordt. De template laadt een heleboel bestanden en functies die je niet nodig hebt en daar moet je bezoeker op wachten. Veel Joomla-ontwikkelaars maken daarom hun eigen (snellere) templates.

Een nieuwe template voor iedere website is geen oplossing
Het is niet handig om voor iedere website opnieuw ‘from scratch’ een template te bouwen. Dat is erg arbeidsintensief en foutgevoelig.

De oplossing: een modulaire template
Je wilt een template die van alles kan, maar wel optimaal wordt ingezet. Het modulaire template heeft een heleboel ‘bouwstenen’ die je onafhankelijk van elkaar kunt gebruiken. Je kunt zo’n template zien als een grote bak met Lego. Je hebt een heleboel stukjes die je in elkaar kunt passen en je gebruikt voor ieder project alleen de stukjes die je nodig hebt.

Presentaties

  • Een goede basis - Sander Potjer
  • Template Overrides - Jisse Reitsma
  • JLayout - Sander Potjer
  • Bootstrap - Hans Kuijpers
  • PHP Helper - Jisse Reitsma
  • JavaScript snippets - Jisse Reitsma
  • LESS - Hans Kuijpers
  • Automatiseren - Jisse Reitsma