No laundry
Adapted from Dvortygirl - Own work, CC BY-SA 3.0
Blog

Een website is geen wasmachine

Je wasmachine is in principe een onveranderlijk apparaat dat een statische levensloop heeft. Hij is besteld, de volgende dag afgeleverd en neergezet en blijft zonder wijzigingen zo staan totdat we verhuizen of totdat het ding stuk is. Als dat laatste binnen de garantie periode valt dan mogen ze dat, gratis, komen oplossen. Waarom werkt dat niet hetzelfde voor mijn website?


Niet statisch

Een website is geen statisch ding zoals je wasmachine. Technisch niet en functioneel niet. Zeker met een open source contentmanagementsysteem als Joomla niet.

Technisch niet want net als de meeste actief gebruikte en ondersteunde software worden er voortdurend bugs ontdekt, die opgelost moeten worden.

Verder is het een verzameling code die aan de ene kant moet samenwerken met de software van de webserver en aan de andere kant met de software (de browser) van de website bezoeker. Beide veranderen, buiten enige invloed van de website bouwer om, bijna continu. Dat betekent regelmatig dat de verzameling code van de website moet mee veranderen om naar wens te blijven functioneren.

Online

Functioneel is een website ook niet statisch. Er worden bijna dagelijks nieuwe functies en mogelijkheden bedacht en gemaakt en waar gewenst meteen toegevoegd. Mijn wasmachine is nog (net) niet zo ver ontwikkeld, dat er met een internetverbinding nieuwe wasprogramma’s op gezet kunnen worden.

Gehackt!

Over internetverbinding gesproken, een website kan gehackt worden! Ja, Joomla! is veilig! Maar dat gaat niet vanzelf. Updates, monitoring, back-ups en diverse best practices bevelen wij altijd aan.

Prima, maar als je hebt betaald voor een nieuwe website. Dan mag je toch verwachten dat er niks stuk gaat?

Garantie

Gezien bovenstaande dynamiek is het dus nog niet zo eenvoudig om een website "heel" te houden.

Met een wasmachine is het meestal overduidelijk als die "stuk" is. Bij een website kan iets er in een oude browser heel "stuk" uit zien maar dat wil niet zeggen dat er tijd en geld in gestoken moet worden om het te maken. Want voor hoeveel mensen en welke kosten doe je dat?

Bij een website kun je op verzoek iets aanpassen voor 1 pagina of functionaliteit wat onbedoeld ook gevolgen kan hebben voor een andere pagina of functionaliteit. Is die dan stuk?

Eigenlijk kun je dus als webbouwer niet zonder meer garanties geven. Ja, tegen betaling. Dus het is prima als dat geregeld is in de afspraken. Wij proberen er in een budget altijd tijd voor te reserveren. Ook stellen we onderhoud en monitoring voor. Maar er zijn gewoon veel variabelen. Je kunt alleen laten zien dat je kwaliteit kunt leveren, maar dat kost wel wat.

Een goede website...

Een goede website is nooit af! Afhankelijk van het doel wil je je website voortdurend aanpassen voor het schoonste, eh.. het beste resultaat.