Sunrise
Blog

Joomla! World Conference 2014

Vergaderingen en presentaties in donkere en muffige vergaderzaaltjes met zwarte koffie, afgewisseld met uitzicht op het prachtige witte strand, met cocktails onder de palmbomen aan de azuurblauwe zee. Een ervaring van allerlei contrasten.


We zijn alweer drie weken terug maar nog maar net bijgekomen van onze reis naar de Joomla World Conference 2014 (http://conference.joomla.org/), die dit jaar van 7 t/m 9 november plaats vond in Cancun, Mexico. Het is natuurlijk een prachtige reisbestemming maar tegelijkertijd een vreemde plek om een serieuze conferentie mee te maken.

Als een van de organisatoren en als leden van het Joomla “Leadership” ga je niet naar de JWC om vakantie te vieren. Je gaat er naar toe om samenwerkingen te verbeteren. Om contacten te leggen en te verdiepen. Om in levende lijve te communiceren waar dat achter dit scherm vaak beperkt blijft tot letters, cijfers en symbolen :)

feest-cancun

Elke keer bij dergelijke samenkomsten blijkt weer hoe belangrijk dit is. Met alleen digitale communicatie, grote afstanden, taalbarrières en cultuurverschillen tussen de deelnemers ontstaan er regelmatig misverstanden. Door elkaar in de ogen te kunnen kijken en bij elkaar aan een (ontbijt)tafel te zitten worden veel relaties weer nieuw leven ingeblazen. De verbondenheid die Joomla oproept is voelbaar en overtreft uiteindelijk elke keer mijn verwachtingen.

Locatie keuze

Deze plek voor de conferentie was een experiment. Pas het derde officiële “Joomla world event” en na twee keer in de US werd het tijd om de wereld in te trekken. Eigenlijk was de locatie al een jaar eerder gekozen en bediscussieerd maar vanwege omstandigheden zijn we toen in 2013 uitgeweken naar Harvard University, Boston. Totaal anders als Cancun en met eigen voor- en nadelen, achteraf gezien.

Was het kiezen voor een locatie in Cancun, Mexico een geslaagd experiment? Voor de een wel, voor de ander niet. Dat blijkt ook wel uit de enorm verschillende reacties in alle blogs die er over geschreven zijn (zie onder).

Geslaagd?

Het antwoord of de conferentie geslaagd is hangt natuurlijk helemaal af van je invalshoek. Wat waren de verwachtingen of doelstellingen. Als beste plek om beter te leren programmeren of de meeste bugs op te lossen of om nieuwe klanten te vinden?: Nee, niet geslaagd. Als ontmoetingsplek voor een internationale Joomla community, als handreiking naar de lokale Joomla community, om nieuwe Joomla energie en inspiratie op te doen, als Joomla feest?: Ja, zeker geslaagd!

jwc14-group

Over Joomla feest gesproken: Op zaterdag avond, een “barbecue” buffet aan het strand, met gratis drank, onder de maneschijn met uitzicht over de zee, een eigen dj, dansvloer én Zuid-Amerkaans temperament. Dit was het grootste en meest uitbundige feest van Joomlers ooit en dat zal niet snel, misschien nooit, overtroffen worden. Hier zullen we het nog jaren over hebben ;)

Volgend jaar gaat de Joomla wereld conferentie naar India. Dan vrijwel zeker niet “all-inclusive” aan het strand. Maar hopelijk wel weer als een perfecte ontmoetingsplek voor de internationale Joomla community, als handreiking naar de lokale Joomla community daar en zeker ook als Joomla feest! We kunnen dan tien jaar Joomla vieren!

Wat verzamelde blogs over de #JWC14:

http://zebrasystems.com/ny/one-joomler-s-world-conference-2014-experience
https://www.yireo.com/blog/1713-joomla-world-conference-2014-recap
http://brian.teeman.net/joomla/837-jwc-it-s-good-to-fail