Joomlaismeer
Blog

Joomla! is meer

Met een aantal bekenden uit de Nederlandse Joomla community stonden we bij de controle van de boarding gate op Schiphol op weg naar de Joomla World Conference in Boston; “Zijn jullie collega's?″ “Euh, ja” “Voor welk bedrijf?” “Euh, nou nee, niet voor hetzelfde bedrijf” “Werken jullie samen?” “Euh, ja, soort van..” We keken elkaar aan; “Hoe gaan we dit nou uitleggen?”


Nee, Joomla is geen bedrijf. Hoe leg je dát uit aan iemand die Joomla niet kent?

Tijd en kennis

Toen ik in 2008 Joomla voor het eerst installeerde, had ik nooit kunnen bedenken wat dit voor gevolgen voor mijn leven in de jaren sindsdien zou hebben. Ik geloofde eigenlijk toen mijn ogen al niet. Hoe kan het dat je zomaar zo'n uitgebreid systeem kunt downloaden, installeren en het meteen werkt? Naast een computer met internetverbinding heb je alleen tijd en kennis van zaken nodig om een website met talloze mogelijkheden te bouwen.

Ik vroeg me af: Waar zit het bekende addertje? Wanneer moet ik gaan betalen?
Het antwoord: Zo lang je de tijd hebt om dat wat je wilt bereiken op internet op te zoeken: Nooit!

Joomland

Inmiddels begrijp ik wat beter hoe het project in elkaar steekt en hoe het kan dat zoveel mensen vrijwillig meewerken aan het Joomla project. Voor sommigen is het inderdaad een hobby. Een Joomla website voor de club of vereniging en zijn zo het gezellige “Joomland” ingestapt. Anderen gebruiken het als stage of studie of opstap naar betaald werk.

Weer anderen zijn verder gegaan en hebben slimme oplossingen bedacht die als extensie of App in Joomla te gebruiken zijn. Sommigen zijn hun brood hiermee gaan verdienen door deze oplossingen tegen betaling aan te bieden.

Toch een bedrijf

Voor een overig groot deel zijn de vrijwilligers zelfstandigen met een eigen bedrijf die op een of andere manier geld verdienen aan Joomla websites. Zoals webdesigners, internetbureaus en webhosters. Enerzijds geven ze met hun tijd iets terug aan Joomla, anderzijds werken ze zo aan Joomla alsof het hun eigen bedrijf is. Zo zie ik het ook. Het Joomla project is toch een beetje míjn bedrijf en dus ook mijn verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen.

Ik ben inmiddels betrokken bij twee conferenties, de Nederlandstalige Joomladagen en de Joomla World Conference. Ik zit in de "Capital Committee", het Joomla Extensions Directory team, ben "Assistent treasurer" voor OSM (de juridische en financiële tak van Joomla) en ben deze week vers gekozen als lid van bestuur van dit laatste orgaan. Daar gaan dus nogal wat uurtjes inzitten maar ik vind het absoluut de moeite waard.

Meer dan gereedschap

Joomla is wellicht een nieuw soort multinational, een verzameling van bedrijfjes over de hele wereld die in allerlei teams en verbanden samenwerken, zodat Joomla de beste oplossing is en blijft.

Joomla is wellicht een nieuw soort multinational

De naam van Joomla is een phonetische speling op het Swahili woord "Jumla" dat "allen tezamen" of "als één geheel" betekent. Het is een ideaal dat gaat over samenwerken, vrijheid en gelijkheid (http://www.joomla.org/about-joomla/the-project/mission-vision-and-values.html).

Het Joomla project is een wereldwijd netwerk, een online dorp of community, een aanleiding voor heel veel conferenties over de hele wereld en een familie van online ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers van websites.

Kortom: Joomla is veel meer dan alleen ons favoriete gereedschap om perfecte websites mee te maken.