Vermeer view of delft uitsnede
Johannes Vermeer
Blog

Gereedschap is zo goed als wie het gebruikt

Bijna iedereen heeft wel eens een kwast vastgehouden. Het gereedschap is min of meer hetzelfde maar de resultaten zijn nogal verschillend, afhankelijk van wie de kwast hanteert. Van een geverfde muur tot en met de nachtwacht. De vraag is: naar welk resultaat ben je op zoek en wie kan dat voor je realiseren?


Eindeloze mogelijkheden

De gereedschappen die online ontwerpers, ontwikkelaars en bouwers tot hun beschikking hebben zijn eindeloos en complex. De meeste software heeft zoveel mogelijkheden dat in de praktijk daarvan maar een klein deel gebruikt wordt. Welk deel heb je nodig en wat betaal je daar voor? Bij Open Source oplossingen betaal je niet voor die extra's. Je hebt alleen de kennis nodig als je ze wel wil gebruiken.

Vergelijking van Content Management Systemen

Er zijn talloze vergelijkingen voor dit gereedschap van Content Management Systemen en daarbij vooral welke de “beste” zou zijn1. Wordpress vs Joomla vs Drupal is een van de meest gevonden variaties. Meestal speelt er een zakelijk belang of persoonlijke voorkeur mee in deze vergelijkingen. Dan wordt er van alles verzonnen om die voorkeur te rechtvaardigen, feitelijk klopt er meestal niet veel van de conclusies.

Wensen en eisen

De meest objectieve conclusie die ik in de vergelijkingen nog gevonden heb is: Welke het beste is hangt af van de wensen en eisen of de benodigdheden van het project in kwestie2.

Echter, welk gereedschap je ook gebruikt, als het slecht gebruikt wordt dan kan het eindresultaat nooit erg goed zijn. Daar zijn helaas talloze voorbeelden van, voor ieder CMS maar vooral van Open Source CMS'en omdat iedereen daar gratis mee kan experimenteren.

De verf bladdert

In een andere blog “Ja, Joomla! is veilig!” gaf ik al aan dat gebruikers van Joomla regelmatig onachtzaam zijn met betrekking tot onderhoud en veiligheid. Ook bij het opbouwen van een Joomla website kunnen er een hoop verkeerde beslissingen gemaakt worden die onderhoud op langere termijn niet ten goede komen. Dat levert helaas regelmatig “krakkemikkige” bouwsels op waar een professionals niet trots op kan zijn.

Uitstekend resultaat

Met alle grote en bekende CMSen kun je een uitstekend resultaat behalen.

Afhankelijk van de projectvereisten en het budget is het ene gereedschap wellicht iets beter en/of goedkoper dan de ander. Wij vinden uiteraard Joomla of Craft in de meeste gevallen de beste oplossing. Maar om al die systemen goed te gebruiken heb je, zoals voor ieder gereedschap, een vakman en een specialist nodig. De specialist kent zijn gereedschap van binnen en buiten en de vakman weet het snelst de meest geschikte oplossingen toe te passen. Alleen dan krijg je het resultaat waar je op hoopte.

Kies dus niet alleen het beste CMS maar vooral ook voor de specialist die bewezen heeft kwaliteit te kunnen leveren met zijn favoriete gereedschap.

Bronnen:

1. Choosing an open-source CMS, part 2: Why we use Joomla

2. WordPress v Joomla: The Winner